• Nederlands
  • English

Nabeschouwing NKIR 2020

Hetairoi, lieve leden,

Een galmende sporthal gevuld met toeschouwers werd vervangen door een sociëteitsgebouw waar slechts vier ergometers op een rij stonden. Geen kabaal van joelende mensen die de volgende dag geen stem meer over hielden, maar slechts één coach en de roeiers. Coaches hoefden niet te schreeuwen om over de geluidsmuur van toeschouwers heen te komen. De enige overeenkomst met de beruchte NKIR was dat ‘Eye Of The Tiger’ door de speaker hoorbaar was, toen de roeiers vol spanning richting hun ergometers wandelde. Voor de meeste roeiers een fijne omgeving blijkt uit de resultaten die afgelopen weekend geboekt zijn. Ook in het ergohok zijn 2k testen afgelegd.

Om 11.00 in de ochtend moesten Rianne en Bente het spits afbijten. De start liep 10 minuten uit na wat technisch gesjoemel door de wedstrijdleiding. Na het startsignaal gingen de Lichte Dames gefocust van start en hielden ze zich strak aan de streeftijden. Halverwege was zichtbaar dat het zuur in de benen kwam en werd het lastiger vast te bijten in de streeftijden. Desondanks hebben ze een goede tijd neergezet en eindigden Bente en Rianne vlak na elkaar als 24ste en 25ste in het veld.

David, Noud en Joost stonden al te wachten in de hal toen de Lichte Dames rustig de sociëteit verlieten. Aan de Lichten Heren werd verteld hoe de startprocedure eruit ging zien voor de online NKIR en rustig aan gingen ze hun dragfactor instellen. Joost wilde graag tegelijk met zijn ploeggenoten een 2k-test starten en plaatste zijn ergometer naast die van David en Noud. Toen de drie heren tegelijk startten op het startsignaal, kregen David en Noud een melding dat er een valse start had plaatsgevonden. Zij moesten daardoor opnieuw racen, maar Joost ging door (hij was namelijk niet gekoppeld aan de NKIR). Niet veel later konden David en Noud ook echt starten en ze lagen vanaf het begin goed in het veld. Joost was inmiddels een paar minuten bezig en zat strak op zijn streeftijd. Uiteindelijk heeft hij met een tijd van 6.26,8 een 6de plek in de ‘Lichte Heren Ergo top-10' bemachtigd. Bij Noud kickte het zuur eerder in dan verwacht waardoor hij halverwege een paar splitseconden moest toegeven op zijn streeftijd. Ondanks dat heeft hij een rappe tijd neergezet en kwam op plek 12 terecht. David kon zich nog vastbijten in zijn streeftijd en kwam daarmee als 9de over de streep.

Vlak nadat de Lichte Heren klaar waren met hun race, was het om 12.00 de beurt aan Siem Wesseling. Ter voorbereiding lag er 100kg aan gewichten tegen de ergometer om ervoor te zorgen dat er geen beweging in zou komen. Coach Vincent sprak voor de start bemoedigende woorden richting Siem en even later ging het startsignaal. Er werd goed geracet en uiteindelijk kwam Siem als 23ste over de streep. Hij moest het opnemen tegen ongeveer 50 andere deelnemers en heeft dus een mooie middenmoot gevaren. Hij trapte met een tijd van 6:21,0 precies zijn PR en heeft daarmee een verdienstelijke race gevaren.

Tegelijkertijd met het LHG en HG veld waren de Middengroep Dames gestart aan hun 2k testen in het ergohok. Van tevoren mochten de dames kiezen of ze er één wilde doen op de RP3 of op de Concept. Djoeke en Asha wilden een poging wagen om een PR te trappen op de Concept en met succes. Djoeke finishte met een tijd van 7:12,6 en daarmee heeft ze een dik PR en ook een 7de plek in de ergo-top bemachtigd. Asha kwam in 7:47,4 langs de finishlijn, wat voor haar ook een PR is. Frederike en Renate kozen voor een 2k test op de RP3. Renate stond al in de RP3 ergotop met een tijd van 7:32 en die tijd wilde ze verbreken. Afgelopen weekend is het net niet gelukt om dat te doen door exact dezelfde tijd te trappen. Ze had last van een blessure, waardoor er meer in had gezeten mochten de omstandigheden beter zijn geweest. Voor Frederike was de race op de RP3 afgelopen na 7:04,4 en daarmee is zij de tweede snelste dame op Asopos ooit.

Na de MGD en het Heren Gevorderde veld was er een korte pauze, want de LDEj 4 ging pas om 14.20 van start. Een tijdje hiervoor kwamen Anniek, Anouk, Debra en Evie de soos in om warm te draaien en ondertussen was coach Felix bezig om namens de WedCo een livestream op te zetten. Toen de dames werd opgedragen om zich te melden voor de start, konden ze nog snel een verzoeknummer doorgeven waarmee ze harder zouden ergometeren. De dames waren erop gebrand om een verenigingsrecord te varen. Na het startsignaal gingen de vier dames in volle focus de eerste 100 meter in en al snel werkten ze toe naar een ritme. Op de helft sloeg de muziek om en kwam het verzoeknummer voorbij. Toen gingen de dames aan. Het was duidelijk dat met deze splittijden, het verenigingsrecord verbroken kon worden. Het was een kwestie van doorbijten en dat deden ze alle vier. Toen de eindstreep behaald was na 7:47,8, waren ze reuzeblij met hun record en een tweede plek en dat hebben ze verdiend. Volgens de coaches is dit niet te wijden aan de vele uren op de ergo, maar talent en goede coaching. Na een tijdje hijgen verlieten ook de LDEj 4 de soos, want de DEj 4 stonden als volgende op het programma.

Valérie, Fenna, Michelle en Margit waren hun warming-upprogramma nog aan het afronden toen ze aan de voorstart moesten verschijnen. Ze kwamen vol goede moed de sociëteit binnengelopen, want ook voor hen was er een verenigingsrecord in zicht. Aangezien het DEj 4 veld nog niet eerder gestart is door Asopos, konden ze dat zeker doen. De dames hadden hoge streeftijden meegekregen van de coaches waarmee een goede tijd zeker zou lukken. Na een laatste toespraak van coach Julia, gingen de dames op de ergometers zitten. Om 15.40 gingen de dames van start. De eerste kilometer werd stevig op de streeftijden getrapt, maar richting de laatste 500 meter kwam de man met de hamer voorbij bij sommige roeisters. Er werd flink doorgebeten, maar helaas moesten ze enkele seconden inleveren in de eindsprint. Desalniettemin kwamen ze geslaagd over de finish. Zij hebben niet alleen een nieuw verenigingsrecord neergezet met een sterke eindtijd van 7:30,5, maar ook een tweede plek in hun veld behaald. Tegelijkertijd startten hun ploeggenoten een 2k test in het ergohok. Er zat wel wat verschil tussen beide viertjes, maar ook in het ergohok is hard gestreden. Het gemiddelde van de acht dames kwam net niet onder het huidige verenigingsrecord van de DEj 8 van vorig jaar.

Toen de NKIR afgelopen was, konden de ergometers in de soos gebruikt worden voor andere 2k-testen. Dat gaf ruimte voor Eerstejaars Zwaar ‘21 om rond hetzelfde moment twee keer vier roeiers een race te laten varen. De Heren riepen al twee weken dat het ze zou lukken om het oude record van Zwaar ‘12 te pakken. In overleg met de ReCo is er een uitzondering gemaakt over hoe een record precies gevaren wordt. In het ergohok werden net als in de soos ergometers gekoppeld om zo gezamenlijk, maar in aparte ruimtes een 2k te varen. Dat was voldoende om het record te laten gelden, mochten ze er één varen. In de sociëteit verschenen Niels, Marijn, Albert en Casper voor hun warming up en in het ergohok waren Aron, Lukas, Maarten en Thomas bezig. Om 16.30 zou de 2k van start gaan. De mannen waren enigszins gespannen, maar wel zelfverzekerd. Ze hadden namelijk een duidelijk doel voor ogen. De Heren in het ergohok konden natuurlijk niet zien hoe hun ploeggenoten het in de soos deden en andersom ook niet. Daarom moesten ze dus focussen op hun eigen race.
Na het startsignaal gingen de Heren in de soos gretig weg en kwamen ze al snel in een ritme. Met gemiddelde splittijden op hun scherm zou er een record in zitten, maar dan moesten hun ploeggenoten dat ook doen. Ze hielden de tijden goed vast en na de finish hadden de Heren in de soos een tijd van 6.32,6 getrapt en al gauw hoorden ze dat de anderen iets eerder gefinisht waren met 6:32,5 als eindtijd. Dat maakt samen een tijd van 6:32,6 en een verenigingsrecord! In vergelijking met de NKIR, zouden ze een gedeelde 6de plek bemachtigd hebben en dat is een resultaat waar ze trots op mogen zijn.

Eerstejaars Licht had besloten om niet mee te doen aan de NKIR vanwege het lage aantal inschrijvingen. Ze wilden wel een 2k-test doen dezelfde dag in de ochtend, maar niet gekoppeld. De mannen moesten individueel starten en hadden alleen hun ploeggenoten om tegen te strijden. Dit was de eerste keer dit jaar dat de Lichte Heren de gevreesde afstand op de ergo raceten, want in de Topperiode hielden ze het nog bij een 1500m. Ik kon hier niet bij zijn om de race te bekijken, maar ik heb achteraf gehoord dat de mannen een verdienstelijke 2k hebben afgelegd met een gemiddelde tijd van 6:58,1. Lukas noteerde een snelle tijd van 6:34,1, Jeffrey deed er 6:58,0 over, Stef 7:08,8, Patrick 7:11,8, Sjoerd 7:20,3 en Max had een tijd van 7:25,6.

Ook de Dames Opleidingsacht heet 2k testen gedaan op de dag van de NKIR. Net als bij Licht was het ook voor hen de eerste keer dat ze deze afstand moesten afleggen. Dat zorgde vast voor wat spanning waardoor het niet helemaal ging zoals van tevoren gehoopt. Ze konden in ieder geval in alle rust de 2000 meter afleggen zonder dat ‘Eye of the Tiger’ op de voorgrond door de speakers knalde en mensen aan het schreeuwen waren.

Voor de echte gnerks onder ons zijn de nieuwe records te vinden op de ledensite (https://leden.asopos.nl/records).

Afsluitend wil ik jullie gezonde feestdagen en een gelukkige jaarwisseling toewensen. Tot in 2021!

Met paars-wit-rode groet,

Victor Hakeboom

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet